Как да различим укулеле от другите китари?

Сред всички съществуващи необичайни музикални инструменти трябва да обърнем специално внимание на укулеле. Това е една малка китара, която има свой собствен специален уникален звук. На външен вид тя прилича на акустичната китара, но разликата между двете е огромна. Ако внимателно следвате движенията на пръстите на музиканта, може да се отбележи, че те напомнят „скачане на бълха.“ Смята се, че от там идва и името на инструмента.

 

Освен размера, още една разлика веднага се набива на очи – броят на струните. На укулеле са само четири. Трубва да се отбележи, че струнните на укулеле са с два тона по-високи от тези на акустична китара. Точно поради този факт звукът от укулеле с нищо не може да бъде объркан. Поради това този инструмент се използва при свирене на весели песни и мелодии от Латинска Америка.

Внимателно разгледайте китарата и ще установите, че грифа и има 12 прагчета. Повечето от музикантите свирейки на укулеле, използват пръстите си, защото използването на перце не е прието, но не е и забранено.

Трябва да се отбележи, че да се научите да свирите на укулеле не е трудно. И е още по-лесно, ако сте свирили на акустична китара. На първо място, това се дължи на размера на инструмента, тъй като пръстите ви вече са достатъчно добре раздвижени, за да се плъзгат върху струните на китарата. Въпреки това, дори и без опит  на укулеле е лесно да се научите за няколко седмици с редовни упражнения.

Ако говорим за цена уколелето е лесно достъпно и приблизително съответства на цената на една евтина акустична китара, така начинаещия музикант няма да почувства неприятен удар в джоба си.

Ако искате да експериментирате, и сте решили да си купите укулеле, най-добре е да го направя в музикален магазин. Разбира се, може и онлайн, но най-добре е да опитате инструмента преди да го купите.

Материалът Как да различим укулеле от другите китари? е публикуван за пръв път на Кредит в знание.

Вашият коментар